Leerwerkprogramma voor statushouders in het onderwijs
Ben je statushouder, stond je in jouw thuisland voor de klas en wil je graag weer lesgeven? Volg ons speciale leerwerkprogramma Statushouders voor de Klas.
Ontdek je mogelijkheden in Nederland
In Nederland is een groot lerarentekort. Er is vooral behoefte aan leraren wiskunde, scheikunde, natuurkunde, informatica en klassieke talen. En – in mindere mate – aan leraren biologie, economie, Duits en Frans. Jij bent dus hard nodig! Ons leerwerkprogramma helpt jou weer voor de klas.
Om te mogen lesgeven in Nederland moet je voldoen
aan de volgende eisen:
- Je woont in Nederland en hebt een verblijfsvergunning.
- Jouw diploma en bevoegdheid om les te geven worden erkend en gewaardeerd in Nederland.
- Je beheerst het Nederlands minimaal op taalniveau B2.
Als je voldoet aan de eerste twee eisen en je taalniveau is B1 of hoger, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor het leerwerkprogramma van Statushouders voor de Klas. Dit programma brengt je Nederlands op het vereiste niveau en bereidt je voor op lesgeven in Nederland.
Ons werkgebied is Midden-Nederland: Amersfoort en omstreken, regio Gooi en Vechtstreek en Utrecht en omstreken, maar we bemiddelen soms ook daarbuiten.
Lees het ervaringsverhaal van Dilek
Over het leerwerkprogramma
Hoe
Als je wordt toegelaten tot ons leerwerkprogramma, ontvang je ongeveer tien maanden lang bijscholing. Daardoor maak je een grotere kans op werk in het Nederlandse voortgezet onderwijs (vo) of middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De meeste statushouders starten bij voorkeur als onderwijsassistent (vo) of instructeur (mbo) voordat zij uiteindelijk zelfstandig als leraar voor de klas staan.
Wat
Het leerwerkprogramma bestaat uit:
- oriëntatie op het Nederlandse onderwijssysteem;
- lessen in: didactiek, vakdidactiek, pedagogiek, taallessen Nederlands (NT2) en vaktaal;
- een stageplek op een vo- of mbo-school;
- een sollicitatieworkshop verzorgd door het UAF.
Het leerwerkprogramma bestaat uit lesdagen en stagedagen. De lesdagen worden verzorgd door Hogeschool Utrecht of de Hogeschool van Amsterdam. Zij bemiddelen een stageplaats voor jou.
Bij de Hogeschool van Amsterdam heb je het hele traject twee lesdagen en twee of drie stagedagen per week.
Bij Hogeschool Utrecht volg je de eerste vijf maanden twee dagen les en loop je twee dagen stage per week. De tweede vijf maanden heb je wekelijks één lesdag en drie stagedagen.
Een taaltoets op B1-niveau is een standaardonderdeel van de toelatingsprocedure (ook als je hier al een certificaat voor hebt). Dit is een belangrijke vereiste om het programma te kunnen volgen.
Welke vakken
Hogeschool Utrecht biedt het leerwerkprogramma aan voor statushouders die onderwijsbevoegd zijn voor het vak wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, techniek, informatica, Duits of Frans. Op de Hogeschool van Amsterdam kun je terecht voor alle hiervoor genoemde vakken inclusief Engels en economie.
Wanneer
In Utrecht start twee keer per jaar een nieuwe opleidingsgroep, in februari en in september. In Amsterdam start één keer per jaar in september een nieuwe opleidingsgroep.
DEELNEMEN AAN ONS LEERWERKPROGRAMMA?
Zo vergroot je jouw kans om een baan te vinden als leraar in Nederland.
Doorloop de volgende stappen:
-
Zorg dat jouw taalniveau op de vier domeinen (spreken, luisteren, schrijven en lezen) minimaal B1 is.Beheers je de Nederlandse taal nog onvoldoende (lager dan B1-niveau)? Vraag dan aan jouw contactpersoon bij de gemeente naar aanvullende taallessen.
-
Vraag via de website van Internationale Diplomawaardering (IDW) een waardering aan voor jouw diploma in Nederland.Laat vervolgens door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) controleren of jouw onderwijsbevoegdheid ook erkend wordt in Nederland. Deze erkenning kun je gratis aanvragen via de website van DUO. Klik op: ‘Start bevoegdhedenscan’.
-
Beheers je taalniveau B1, is je diploma gewaardeerd door het IDW en je onderwijsbevoegdheid erkend door DUO?Dan kun je je aanmelden voor het leerwerkprogramma van Statushouders voor de Klas.
Daarvoor hebben we de volgende gegevens en documenten van je nodig:
- jouw naam- en adresgegevens, inclusief het e-mailadres en telefoonnummer waarop je goed bereikbaar bent;
- de naam en contactgegevens van jouw contactpersoon (of contactpersonen) bij de gemeente waarin je woont;
- de bevestiging van IDW van de waardering van jouw diploma;
- de bevestiging van DUO van de erkenning van jouw diploma en jouw onderwijsbevoegdheid;
- je cv (met een overzicht van de opleidingen die je hebt gevolgd en jouw werkervaring in en buiten het onderwijs);
- een gedragsverklaring (vog). Die kun je aanvragen bij de gemeente waarin je woont.
Daar kun je ook alle betreffende documenten uploaden.
Na aanmelding brengen we je via de mail op de hoogte van de volgende stappen.
Heb je vragen?
Mail naar info@statushoudersvoordeklas.nl
Of bel Inke Logtenberg: 06 – 412 83 723.
Deze statushouders gingen je voor
Dilek Tekin
Mahboubeh Ghasemzadeh
lerares wiskunde
Ömer Faruk Unal
leraar wiskunde
Veelgestelde vragen
Wat kost deelname aan het leerwerkprogramma?
Sommige gemeenten vragen een kleine eigen bijdrage. Vraag aan jouw contactpersoon hoe dit is geregeld in jouw gemeente.
Krijg ik mijn reiskosten vergoed?
Val je onder de nieuwe Wet inburgering 2021? Dan kun je bij jouw gemeente een bijdrage in de reiskosten aanvragen. Een gemeente is niet verplicht de reiskosten volledig te vergoeden.
Val je onder de oude wet, ben je lid van het UAF en heb je een intakegesprek gehad? Dan kun je via het UAF een reiskostenvergoeding aanvragen.
Kan ik mijn uitkering behouden?
Kan ik worden vrijgesteld van de verplichte taalcursus van de gemeente?
Kan elke statushouder met een lesbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs het leerwerkprogramma volgen?
Bij de Hogeschool Utrecht kun je het programma volgen als je een lesbevoegdheid (erkend door DUO) hebt van een van de volgende vakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, techniek, informatica, Duits en Frans.
De Hogeschool van Amsterdam biedt een programma voor statushouders met een lesbevoegdheid voor de vakken: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, techniek, informatica, economie, Duits, Frans en Engels.
Heb je een andere lesbevoegdheid dan voor een tekortvak? Neem dan contact op met ons om te kijken wat er mogelijk is.
Wie beslist of ik mag deelnemen?
De hogeschool waar je ons programma gaat volgen, neemt taaltoetsen bij je af op het gebied van schrijven, lezen, spreken en luisteren op B1-niveau. Als je slaagt voor deze toetsen, je diploma is erkend en gewaardeerd, en je reistijd naar de hogeschool valt binnen het maximum, dan kun je deelnemen aan het traject. Voor Hogeschool Utrecht geldt een maximale reistijd van 1 uur. Voor de Hogeschool van Amsterdam geldt een maximale reistijd van 45 minuten.
Kan ik ook gaan werken in het basisonderwijs in Nederland?
Er zijn grote verschillen tussen het basisonderwijs in Nederland en het basisonderwijs in de thuislanden van veel statushouders. In Nederland moeten basisschoolleerkrachten alle vakken beheersen, inclusief het Nederlands op hoog niveau, terwijl zij in het buitenland vaak slechts één vak geven, zoals rekenen. Daarnaast duurt het basisonderwijs in sommige landen langer dan in Nederland (tot en met 14 jaar in plaats van 12 jaar).
Op dit moment is nog geen leerwerkprogramma ontwikkeld voor het basisonderwijs. Wel onderzoeken we of statushouders die voorheen werkzaam waren in het basisonderwijs eventueel in Nederland kunnen instromen in het praktijkonderwijs. Of in een begeleidende of coachende rol voor de leerlingen in de onderbouw van het vmbo of in de entree-opleidingen van het mbo. Mede omdat deze statushouders hun de pedagogische kwaliteiten veelal goed hebben ontwikkeld liggen er kansen.